FORUM JENAYAH PEDOFILIA DAN KEPENTINGAN PENDIDIKAN SEKS

Anjuran bersama Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM) & Unit Kesihatan UiTM Seremban 3, dengan kerjasama
BADAN PEERS KAUNSELOR (PEERS)

Panel:

Dr. Dalila bt Roslan
Persatuan Perubatan Islam
Malaysia (IMAM)

Prof Madya Dr Ariza bt Mohamed
Pakar Obstetrik dan Ginekologi uniKL

Prof Madya Dr. Fairuz Nazri
Pakar Psikiatri PPUKM

Prof Madya Dr.Basri Ibrahim
Pensyarah Jabatan Syariah UNISZA

Tempat : DEWAN KULIAH TOK PUAN SUNGEI UJONG 2 (TPSU 2) ,UITM SEREMBAN 3

Tarikh : 19 NOVEMBER 2016

Masa : 8 pagi -12 tengahari

Yuran : PERCUMA!

14907574_1363578360349097_7799293315902640376_n

PRESS STATEMENT: THE ISLAMIC MEDICAL ASSOCIATION OF MALAYSIA (IMAM)

New Picture

  1. IMAM ingin menyatakan sokongan penuh kami terhadap pernyataan terbaru oleh Ketua Pengarah Kesihatan Dato’ Dr Noor Hisham Abdullah pada 18hb Oktober 2016 mengenai amaran bahawa sekiranya sabit kesalahan, tindakan undang-undang boleh dikenakan ke atas pihak yang melakukan kekerasan fizikal/perkataan/bertulis kepada petugas kesihatan. https://www.facebook.com/DGHisham/
  1. Mutakhir ini, banyak kejadian yang dilaporkan membabitkan petugas kesihatan yang diancam ketika melakukan tugas mereka seperti menerima ancaman fizikal, mendapat makian dan juga penulisan berbentuk ugutan/tohmahan di media tradisi mahupun media sosial. Perkara ini bukan sahaja tidak wajar malah boleh menjejaskan prestasi dan mutu perkhidmatan yang disediakan. Petugas kesihatan adalah juga manusia yang punya emosi dan perasaan.
  1. Kebanyakan mereka menghabiskan dan mengorbankan sebahagian besar masa mereka untuk kesihatan rakyat negara. Ada yang bekerja 36 jam berterusan dan juga hujung minggu untuk menjaga kesihatan rakyat.
  1. Sangat tidak wajar mereka di perlakukan dengan kasar samada dari segi fizikal, ucapan yang kurang sopan mahupun secara emosi.
  2. IMAM menyeru orang ramai dan juga petugas kesihatan untuk sama-sama berhikmah dalam sebarang urusan selari dengan tuntutan agama.

          Allah berfirman:-            new-picture-1

Tidak ada balasan kebaikan kecuali kebaikan (pula).

Ar Rahman 60

  1. Bukankah ini kata dan adab orang kita;-

                   “Orang  berbudi Kita berbahasa”

             Kami mengajak rakyat untuk menghayati ciri murni dalam hubungan sesama kita. Kami             mengharapkan yang rakyat menghargai mereka yang berkorban untuk kesihatan kita bersama.

  1. Sebarang aduan atau cadangan boleh diajukankan kepada saluran-saluran tertentu seperti Biro Aduan/Perhubungan Awam yang berada di setiap pusat kesihatan.

Dr Jeffrey Abu Hassan

President

Islamic Medical Association of Malaysia (IMAM)

19 Oktober 2016

18 Muharram 1438

WACANA IMAM – PENULARAN ZIKA: PERSPEKTIF PERUBATAN DAN SYARIAH

14500598_10209513744894983_4914927055347712390_o

Anda semua dijemput! Penyertaan PERCUMA!!

Wacana IMAM

PENULARAN ZIKA: PERSPEKTIF PERUBATAN DAN SYARIAH

Tarikh : 1hb Oktober 2016
Masa: 830am – 1pm
Tempat : Auditorium, Institut Penyelidikan Sains & Teknologi Pertahanan (STRIDE), Kajang

Perasmian oleh:
Datuk Dr. Noor Hisham Bin Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

Moderator:
Dr Ahmad Faidhi bin Mohd Zaini
Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM)

Ahli Panel:

1) Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Siraj
Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Universiti Kebangsaan Malaysia.

2) Dr. Arieff Salleh bin Rosman
Pengarah Pusat Penyelidikan Fiqh Sains & Teknologi (CFiRST), Universiti Teknologi Malaysia.

3) Dr Muhamad Yazli Yuhana
Pakar Penyakit Berjangkit, Universiti Teknologi Mara.

4) Dr Rose Nani Mudin
Ketua Sektor Penyakit Bawaan Vektor, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Maklumat lanjut boleh dihubungi di:
No.Tel: 03-92823034
Email: execsecppim@gmail.com
FB: imamalaysia

KENYATAAN MEDIA: MAKLUMBALAS PERSATUAN PERUBATAN ISLAM MALAYSIA (IMAM) BERKENAAN PENGGUGURAN KANDUNGAN (TERMINATION OF PREGNANCY – TOP) OLEH WANITA HAMIL

header statement imamPersatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM) ingin memberi maklumbalas susulan isu pengguguran kandungan (Termination of Pregnancy – TOP) sebagaimana yang telah dikupas oleh Sahibus Samahah Mufti Wilayah Persekutuan (http://www.muftiwp.gov.my/index.php/perkhidmatan-s/bl/1165-bayan-linnas-siri-68-hukum-hukum-berkaitan-virus-zika) dan Yang Berhormat Menteri Kesihatan (http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/09/06/subra-on-abortions-for-those-with-zika/).

TOP adalah suatu keputusan yang rumit dan sentiasa menjadi dilema di peringkat pakar perbidanan dan sakit puan (Obstetric & Gynaecology) kerana ia melibatkan kod etika professional seorang doktor yang telah bersumpah menyelamatkan nyawa sepanjang profesion mereka.

TOP bukan sahaja menjadi perhatian besar di sisi bidang perubatan tapi juga dari sudut pandangan agama kerana ia melibatkan soal NYAWA dan NASAB KETURUNAN, iaitu dua objektif yang paling dipelihara agama menurut konsep Maqasid Syariah (Hifz an-Nafs dan Hifz an-Nasl).

IMAM menyeru agar sebarang anjuran atau keputusan mengenai TOP dalam kes wanita hamil penghidap Zika tidak harus dilaksanakan secara terburu-buru dan melibatkan sebahagian pihak sahaja. Ini bagi mengelakkan kekeliruan dan ketidakadilan kepada pesakit.

Walaupun telah terdapat undang-undang dan garis panduan dari Kementerian Kesihatan berkaitan TOP, IMAM melihat instrumen tersebut sebagai panduan umum kepada professional perubatan. Namun pelaksanaan TOP haruslah dilihat pada keperluan setiap kes (case by case basis) dan bersifat individu (individualized).

Justeru bagi mencapai tujuan sebagaimana disebutkan, IMAM mengesyorkan agar ditubuhkan Jawatankuasa Etika Bio-Perubatan di peringkat Kementerian, Jabatan Kesihatan Negeri mahupun Hospital. Jawatankuasa ini perlu dianggotai oleh 2 pakar perbidanan, 2 tokoh agama dari institusi diiktiraf (pejabat mufti atau universiti) dan 1 pakar psikiatri/psikologi.

Jawatankuasa Etika Bio-Perubatan akan bersidang mengikut keperluan apabila terdapat kes. Kaedah ini lebih menepati hasrat mendapatkan keputusan secara kolektif (ijtihad jama’ei) dan mengiktiraf peranan pakar (ahluz zikr) dari kedua-dua bidang perubatan dan agama seperti anjuran surah al-Anbiya’ ayat 7. Ia lebih selamat dan adil buat pesakit, selain mengelakkan keputusan bersifat unilateral yang mungkin kemudiannya dilihat bercanggah antara amalan perubatan mahupun hukum Syariah

IMAM juga mencadangkan polisi kontraseptif atau perancangan kehamilan selama 6 bulan bagi ibu bapa positif menghidap Zika ataupun mereka yang tinggal di kawasan aktif wabak Zika. Kaedah ini menepati konsep Tanzim an-Nasl (menyusun zuriat keturunan) yang dihukumkan harus di sisi Islam. Ia lebih mesra fitrah keibubapaan dan mampu menghindar TOP yang tidak perlu.

IMAM menggesa agar masyarakat umum terutama ibu bapa sama ada yang telah mengidap Zika atau tidak supaya percaya serta patuh dengan arahan dan rawatan dari petugas Kementerian Kesihatan.

Memandangkan risiko dan komplikasi Zika masih di peringkat awal dimana maklumat mengenainya masih terhad, orang awam dinasihatkan tidak menyebarkan atau percaya pada khabar angin mengenani rawatan Zika dari pihak tidak berwibawa di media sosial. Yakin dan patuhi saranan Kementerian Kesihatan sebagai autoriti yang bertanggungjawab perihal kesihatan awam dan rawatan pesakit ketika wabak Zika melanda.

Akhirnya, IMAM menyeru agar semua pihak dari kelompok masyarakat awam bersama berganding bahu membanteras nyamuk Aedes selaku vektor pembawa virus Zika, Denggi dan Chikunguya. Amalkan kebersihan kawasan tempat tinggal dan kerja kita secara aktif. IMAM menggalakkan surau dan masjid menjadi pemangkin untuk mengadakan gotong royong pembersihan kawasan sekitar. Kebersihan adalah Sunnah yang dituntut kepada umat Islam. Malah ia menjadi Fardhu Kifayah bagi setiap Muslim untuk memastikan persekitaran mereka bersih dari agen pembiakan nyamuk demi mengelak keluarga, jiran, sahabat dan saudara kita dijangkiti ketika musim wabak ini.

IMAM akan menganjurkan wacana perbincangan dan pencerahan untuk mengupas isu ini dengan menampilkan pakar perubatan dan tokoh perubatan dalam masa terdekat.

Sekian.

Dr Jamali bin Wagiman
Timbalan Presiden
Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM)
9 September 2016

* Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM) adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) professional perubatan yang ditubuhkan sejak 1990 dan dianggotai lebih 3000 doktor dan pakar perubatan Muslim.

*Download Full Media Statement : Malay :  English